Op school

Smokey de Rookmelder op school

Smokey de Rookmelder is een beeldmerk waarmee de brandweer aandacht vraagt voor brandveilig leven.
"Zoals een hond waarschuwt bij indringers in huis, zo waarschuwt de rookmelder tegen de indringer rook in huis". Rondom Smokey de Rookmelder is een lespakket ontwikkeld voor op de basisschool.

De brandweerregio’s Drenthe, Groningen, Noord-Holland Noord en Noord- en Oost Gelderland maken gebruik van deze lespakketten met  ‘Smokey de Rookmelder’.

In alle lessen wordt aandacht besteed aan het voorkomen en ontdekken van brand en hoe te reageren bij brand. De lessen zijn interactief, met oefeningen en proefjes. Samen nadenken en vooral delen van ervaringen. Op deze wijze wordt de informatie niet gauw meer vergeten.

De lessen zijn op maat gemaakt voor alle groepen in het basisonderwijs

Voor de groepen 1 en 2 is het lespakket 'Smokey komt logeren' beschikbaar. De knuffel Smokey logeert bij de kinderen thuis. Thuis gaan ouders/verzorgers en de kinderen samen aan de slag met de opdrachten uit het werkblad. 

De schatkist van Smokey voor de groepen 3 en 4 is een spannend avontuur. Horen, zien, voelen en ervaren.

Voor de groepen 5 t/m 8 worden de lessen onder andere in spel of quiz vorm aangeboden. Ieder schooljaar een andere, specifiek voor dat leerjaar aansprekende, lesmethode.

Na afloop van de lessen krijgen de kinderen een lesbrief mee naar huis. Samen met ouders, grootouders en verzorgenden worden de opdrachten thuis gemaakt en besproken. Zo wordt zowel op school als thuis aandacht geschonken aan ‘brandveilig leven’.

De lessen op school worden gegeven door een brandweergastdocent. Neem voor meer informatie contact op met de brandweer in uw regio. Zie hiervoor het contactformulier.